فروش فایل ,دانلود فایل,خرید فایل,دانلود رایگان فایل,دانلود رایگان

فروش فایل ,دانلود فایل,خرید فایل,دانلود رایگان فایل,دانلود رایگان

فروش فایل ,دانلود فایل,خرید فایل,دانلود رایگان فایل,دانلود رایگان

فروش فایل ,دانلود فایل,خرید فایل,دانلود رایگان فایل,دانلود رایگان

فرش دستبافت


» :: فرش دستبافت

مقدمه

برابر ایرانیان فرش یکی از جلوه‌های منحصر به سمت فرد به رقم می‌رود. شماری از فرش‌های دست بافت ایرانی، درزمره‌ی برجسته ترین رد هنری خلق شده به سمت دست بشر هستند. امروزه علیرغم بازار هم‌چشمی شدید، مشغله‌های دنیای جدید و دغدغه‌های جهان صنعتی، چاه در ایران و چه باب خارج از ایران، نام ایران با نام فرش گره خورده است. خانه‌ی یک ایرانی بدون فرش، خانه‌ای بدون روح و خالی حضور می‌کند و این نمونهای کم نظیر و پیوند یک قوم با صناعت ملی خویش است. این نوشته بر آن است تا مختصری از تاریخچه بساط در ایران را مرور کند و شماری از آثار برجسته و ماندگار فرش ایران را معرفی کند.
تاریخ آغاز بافت فرش، به پاکی معلوم نیست و ضمناً مشخص نیست که بافت فرش از کدام بخش شروع شد. قدرمسلم این است که ایرانیان از تمام اولین اقوامی هستند که بافت بساط را شروع کرده اند. باب واقع تبحر منحصر به فرد ایرانیان امروز، در قضا فرش بافی دستاورد افزون از 2500 سال تلاش و آزمایش در این زمبنه است. ردیابی تاریخچه فرش در ایران، به سمت مثابه مطالعه ی مسیر رشد و بالندگی فنی یکی از بزرگترین تمدنهای جهان است.
شواهد بیانگر از ثانیه است که فرش برای مقاصد صرفا کاربردی نظیر حفاظت خانه ی روستاییان از سرما و نم به وجود آمد و کم کم جاده خود را به سمت عنوان یک اثر زینتی و نشانه ای از تحول در سرا های اعیان و اعیان باز کرد. اولین نشانه های استعمال فرش به آغاز یک اثر زیستی مربوط به سمت حدود 800 واحد زمان ( قبل از میلاد مسیح می باشد.
دوره ی شکوفایی هنر فرشبافی در ایران، مقارن حکومت صفویان (حدود قرن 15 و 16 میلادی ) و به خصوص اوقات شاه طهماسب و امپراطور عباس می باشد. فرشهای بسیار نفیس و ارزشمندی از این دوران در موزه های تمام آفاق بیادگار مانده است. تحول اصلی ی صشنعت فرشبافی باب قرون چهاردهم و پانزدهم میلادی در ایران و ترکیه آغاز شد و سپس دامنه ی آن در قرن شانزدهم به سمت هند و باب قرن هفدهم میلادی به چین رسید. باب آمریکای شمالی برای آغازین بار فرش ید بافت در سال 1861 در نمایشگاهی در فیلادلفیا در معرض دید عموم قرار گرفت. تأثیر این نمایشگاه باب مردم به سمت اندازه ای بود که یک تاجر آمریکایی تمام فرش های نمایشگاه را خرید و اوّلین خرده فروشی فرش را در آمریکای شمالی راه اندازی کرد.
باستانی ترین بساط موجود در جهان
به نظر می رسد که قدیمی ترین بساط موجود باب جهان، فرشی باشد که در واحد زمان ( 1949 توسط دیرین شناسان اتحاد جماهیر شوروی سابق در سیبری و در نزدیکی مغولستان کشف شد. این بساط حدود 2500 سال در زیر یخ مدفون بود و بهمین دلیل به سمت نحو آشفتگی انگیزی از تخریب در امان مانده است.
بسیاری از باستان شناسان بر این عقیده اند که جایگاه بافت این بساط در ایران بوده است، گرچه تردیدهایی نیز در این مورد بود دارد. این فرش در ابعاد 1.5
x1.8
متر مربع باده باشد و حرف گره های موسم به گره ترکی بافته شده است.
طرح فرش حاوی تکرار پرتره هایی در وسط، همچون موزاییک است که با نقش های اسب، آدم و گوزن در حاشیه آذین شده است. این فرش دارای حدود 29 گره در هر سانتی واحد طول مربع است. از فن آوری آباد ای که در بافت این بساط بکار گرفته شده، می توان نتیجه گرفت که تکنیک فرش بافی یرای مدت دوران قابل توجهی قبل از تاریخ بافت این فرش، رایج بوده و رشد و نمو یافته است.

 

قدیمی ترین فرش آفاق

 

الگو های نفیس فرش

کارشناسان اعتقاد دارند که تعداد شش یا هفت فرش دست بافت موجود باب جهان، از دید هنری و تکنیکی دارای ارزش انبوه اضافی هستند. از جمله ی این فرش ها باده توان به فرشی که زینت بخش کاخ پادشاهی دانمارک است اشاره کرد، که آداب تاج گذاری پادشاهان دانمارک، بر چهر آن اجرا می شود. تمام پرتره های این فرش بر روی تار و پودی از طلا بافته شده اند. بساط بسیار نفیس دیگری که در پای‌افزار ی وین نگاهداری می شود، فرش شکار نامیده می شود. این بساط ریز بافت ترین قالی موجود است که دارای حدود 125 گره در هر سانتی متر مربع است.
احتمالا صفت ترین فرش جهان، فرش اردبیل، باشد که در موزه ویکتوریا و آلبرت در شهر لندن نگاهداری می شود. این فرش ازاین جهت انبوه مشهوراست که از روی آن تجویز برداری های بسیار متعددی انجام شده است، به سمت طوری که امروزه باب بسیاری از منازل، فرش هایی با طرح فرش اردبیل دیده باده شود. به طور مثال نمونه ی نسخه برداری شده از این فرش در منزل درآغاز وزیر انگلیس (10
Downing street ) بود دارد و آدولف هیتلر ایضاً نمونه ای از آن را در دفتر کار خویش در برلین داشت. این فرش و جفت آن که در پای‌افزار ایا در لس آنجلس حفاظت می شود، در اوقات شاه طهماسب صفوی، بافته شده اند (حدود سال 1540 میلادی). بساط اردبیل میانجیگری هنرمندی بنام مسدوک کاشانی، برای پوشش صحن آرامگاهی در شهر اردبیل بافته شده است . از قطعات یکی از این فرش ها برای ترمیم دیگری استعمال شده است . به همین جهت، نسخه موجود باب شهر لندن الگو کامل تری می باشد. این فرش دارای تقارن مرکزی بوده و دقّت به کار رفته در بافت، آن را در زمره ی یکی از بی نظیرترین آثار هنری در آورده است. این ایز مختص به فرد دارای حدود 50 گره در هر سانتی متر مربع است و در جمع فرش هایی است که به آوازه ترنجی خوانده می شوند. در هر جانب قسمت میانی این فرش یک چراغ بافته شده، که یک چراغ کوچک خیس از دیگری است. بافنده این بساط در نظر داشته، که بساط اردبیل در ساحت یک آرامگاه استفاده می شود، به همین جهت چراغی را که در طرفی که عموم مردم در آن می نشسته اند کوچکتر بافته است و کسی که بر روی این فرش نشسته است، ابعاد دو جلوند را هماهنگ می بیند.

فرش اردبیل، معروفترین فرش جهان، پای‌افزار ویکتوریا

شواهد حاکی از ثانیه است که این فرش ها از تربت مراد صفی الدّین اردبیلی و شاه اسماعیل صفوی به موزه های مذکور جابجایی داده شده اند. بساط اردبیل دارای ابعاد 11. 52x5.34 متر مربع بوده و از ریز بافت ترین فرشهای به سمت اطاق مانده از دوره ی صفوی به شمار می روند.
ارجمند ترین بساط جهان
جمال آخر نوشته حاضر، مرور کوتاهی خواهد بود بر بزرگ ترین فرش موجود در جهان. این بساط باب زمره ی نفیس ترین فرش های موجود در دنیا است و به نام فرش عجایب (
The carpet of wonder) نامیده باده شود. فرش عجایب دارای ابعاد 60.9x70.5
متر مربع است که مساحتی بزرگ‌سال بر4347 متر مربع را باده پوشاند (مساحت بساط اردبیل که فرش بزرگی محسوب می شود حدود 5/61 مترمربع باده باشد). تعداد گره های این فرش حدود 35 گره در هر سانتی متر چهارگوش است...


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.