مبانی تئوری و پیشینه پژوهش شخصیت در 36 برگ ورد قابل ویرایش با فرمت doc
کامل و قابل ویرایش
حاوی اصول نظری و پیشینه تحقیق
شامل منابع داخلی و برونی
منبع نویسی استاندارد
بخشی از مبانی تئوری :
تعاریف شخصیت:
مسئله تعریف شخصیت یک مشکل اصلی است و در اثنا سالها تعاریف مختلفی از شخصیت ارایه شده است. آلپورت توانست حدود 50 معنا را برای این تعبیر مطرح کند. تحلیل آلپورت منطبق با تاریخ مفهوم شخصیت بود که با تعبیر به نقاب آغاز شد این تعبیر به نقاب که ابتدا در نمایشنامههای یونان قدیم به کار برده میشد ،اشاره داشت و مضامین مختلف آن در زمینههای مختلفی مانند:الهیات، فلسفه، جامعه شناسی، زبان شناسی و روان شناسی راه یافت (شولتز و شولتز، 1381). دامنه ی تعاریف موجود از فرآیند های درونی اعضا تا رفتارهای آشکارا ناشی از تعامل افراد در نوسان است. نظری اجمالی به سمت تعاریف شخصیت نشان باده دهد که تمام معانی شخصیت را نمی توان در یک نظریه ی خاص یافت؛ بلکه در حقیقت تعریف شخصیت بستگی به نوع نظریه هر دانشمند دارد. برای مثال وارن[1] شخصیت را مجموع خصوصیات شناختی، عاطفی، ارادی، فیزیولوژیک و مورفولوژیک باده داند. آلپورت[2] شخصیت را سازمان پویای جنبه های روانی- جسمانی[3] می داند که بازشناخت عامل فکر و رفتار هستند. شلدن[4] از سجیه به سمت عنوان سازمان پویای جنبه های شناختی، عاطفی، ارادی، فیزیولوژیک و مورفولوژیک یاد می کند. منصور باورمند است که شخصیت تحولی است و تمام نوع تعریفی درباره شخصیت به منزله نقطه توقف درباره یک فرایند است و با توجه به فراگیر شدن«روانشناسی ژنتیک [5]»نه عزب از لحاظ آیین شناختی بلکه از لحاظ محتوایی، اعتقاد به تعریفی دارد که گمان می کند برای وضع کنونی کاملاً موجه و متناسب است و آن این است که شخصیت فرد را در هر لحظه ای از تحول وی ، به منزله تظاهر یا تجلی ظرفیت سازشی فراگیر او قلمداد کنیم (فتحی آشتیانی، 1388). حتی وقتی سوژه تعریف شخصیت صرفاً از دیدگاه رقیق شناسی دنبال شود گستره آن بسیار وسیع است.
شخصیت عبارت است از مفهومها آزمایشی خاصی که بخشی از نظریه شخصیتی هستند و توسط ناظر به کار برده میشوند. به دلیل درگذشت یکپارچگی در نظریه شخصیت، عرضه توصیفی از شخصیت که به طور مناسبی تمام عناصر گوناگون و متضاد موجود در این حوزه پیچیده و دشوار از علم را در بر گیرد مشکل است. بهترین تعریفی که در این جا میتوان ارایه کرد تعریفی است که تماشا اغلب روان شناسان را در خصوص تقدم کاربرد بر نظریه نشان میدهد یعنی ؛شخصیت انتزاعی از آن دسته از خصوصیات پایدار شخصی است که برای رفتار بین فردی او اهمیت زیادی دارد. باب کاربرد این تعریف ما ایضاً متأثر از تأکید آلپورت (1937) هستیم که شخصیت دقیقاً همان چیزی است که فرد واقعاً هست؛ یعنی شخصیت شامل عمیق ترین و نوعی ترین خصوصیات فرد است (سیاسی، 1382).
تئوری های صفات:
[1] : Warren
[2] : Allport
[3] :Psycho- Physic
[4] :Sheldon
[5] :Genetic Psychology
بخشی از تحقیقات انجام شده:
احمدی و همکاران (1388)پژوهشی حرف آغاز عوامل مرتبط با بزهکاری دانش آموزان دبیرستانی انجام دادند،روش این مطالعه با روش پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه خود گزارشی به جمع آوری اطلاعات از بین 499 دانش آموز دختر و پسر مقطع دبیرستان شهرستان آباده (شهرهای آباده، بهمن، صغاد، ایزدخواست، سورمق) پرداخته است.
یافته ها این بازجست نشان داد که متغیرهای وابستگی به دوستان، مذهبی بودن و استفاده از رسانه های جمعی به سمت ترتیب بیش ترین رابطه را با متغیر بزهکاری جوانان داشته اند. مدل تحقیق با سه متغیر بالا 31 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند . به تماشا می رسد که گروه های همسالان در تقویت رفتار بزهکارانه جوانانشان از اهمیت زیادی برخوردارند. استحکام هویت صفت جوانان می تواند به کاهش میزان بزهکاری کمک کند. باب کنار این دو،کاهش محتواهای تشدد آمیز برنامه های رسانه های جمعی بخصوص می تواند به کاهش بزهکاری بینجامد.
آدامز و دیگران[1](1994) باب پژوهشی که با استفاده از روش اندکی و تکنیک پیمایشی و به صورت پرسشنامه انجام داده اند، روشن ساخته اند که میان بزهکاری و مهاجرت افراد، رابطه ی معناداری وجود دارد. اختلاف های اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی و رفتاری که مهاجرین در فضای جدیدی که به ثانیه مهاجرت کرده اند با آنها مواجه می شوند؛ شخصیت افراد مهاجر را که حجم عمده ای از آنها را نوجوانان تشکیل می دهند، تحت تأثیر قرار داده و این مسئله به پیدایش و شیوع رفتارهای بزهکارانه از سوی ایشان دامن می زند.
مایرز[2](1995) نشان داده است که بین رفتارهای بزهکارانه و نمرات آفت شناسی روانی و برخی اختلالهای شخصیتی از جمله اختلال شخصیت خودشیفته، رابطه ی معناداری وجود دارد.
[1] :Adamz at all
[2] :Mayerz
فهرست مطلبها :
تعاریف شخصیت:
نظریههای صفات:
الگوی نظری برای پنج عامل:
استعمال الگوی پنج عاملی :
مؤلفه های ویژگی های شخصیت:
جنبه های توصیفی شخصیت :
نظریه ی بازداری :
تئوری ی برانگیختگی :
تحول شخصیت:
مدنی صیرورت :
روان آشفتگی گرایی (سایکوتیک) :
افسردگی روان پریش:
رقیق نژند گرایی:
جرم جویی:
تحقیقات انجام شده:
داخل کشور:
خارج ارض
منبعها